Cum sa faci fata raului de mare
Fiecare marinar are rău de mare la un moment dat. Cum îl poți preveni și ce să faci dacă cineva de pe barcă suferă de ea?
A suferi de rău de mare nu este doar o îngrijorare majoră pentru marinarii începători, ci și pentru turiştii într-o excursie cu barca. Dar adevărul este că poate afecta chiar și marinarii experimentați din când în când. Cei cu un umor mai întunecat spun că are două faze — în prima fază te îmbolnăvești atât de mult încât ți-e teamă că vei muri, iar în a doua, ți-e teamă că nu o vei face. Important, însă, este să înțelegeți de ce se întâmplă și să încercați să o preveniți. Deci, ce funcționează cel mai bine?
Cui i se face rău de mare?
Sunt 3 grupuri de oameni:
Cei care nu au niciodată rău de mare
Cei care sunt mereu bolnavi și nu se va opri până nu ajung pe uscat (5%)
Și cel mai mare grup (90 %), care are rău de mare, dar se aclimatizează după câteva ore și câteva zile
Din păcate, până nu veți naviga efectiv, nu veți afla din care grup faceți parte. Să sperăm că veți fi în primul grup, dar chiar dacă nu sunteți, există modalități de a o preveni sau cel puțin de a o atenua. Unii oameni jură pe anumite remedii, în timp ce alții susțin că sunt un simplu placebo. Depinde de tine să le încerci și să vezi ce funcționează pentru tine.
Care sunt simptomele răului de mare?
De obicei, este greață și vărsături însoțite de dureri de cap, probleme de vedere și tensiune arterială scăzută. Dar kinetoza (răul de mișcare) se poate manifesta și prin salivație excesivă sau transpirație . În general, persoana afectată devine slăbită, somnolentă și foarte palidă.
De ce se îmbolnăvesc oamenii pe mare?
Faptul că o persoană se îmbolnăvește imediat ce barca începe să se balanseze este rezultatul percepțiilor senzoriale contrastante pe care creierul nu știe să le proceseze. Kinetoza apare atunci când creierul percepe mișcare (de exemplu, prin mușchii care compensează balansarea bărcii), dar în același timp (în special sub punte) primește input vizual că este staționar. Aceste două percepții se contrazic una pe cealaltă, derutând creierul, ducând la eliberarea de prea multă histamină și activând centrul vărsăturilor. Este nevoie de două-trei zile pentru ca creierul să se obișnuiască cu marea și uneori nu o face niciodată.
Mai jos vă vom prezenta câteva sfaturi pentru prevenirea răului de mare, dar, desigur, există și tratamente medicale. Există multe tipuri de tablete și gume de mestecat care pot ajuta împotriva răului de mișcare, cum ar fi Kinedril . Antihistaminicele ajută bine împotriva greaței, dar pot provoca somnolență. Difenhidramina și dimenhidrinatul împiedică transmiterea impulsurilor nervoase către centrul vărsăturilor. Scopalmin, la rândul său, inhibă greața și este disponibil sub formă de plasturi. Cu toate acestea, antiemeticele au adesea reacții adverse (cel mai adesea somnolență) sau pot interacționa cu alte medicamente, așa că nu trebuie luate niciodată fără a consulta medicul sau farmacistul.
Cum să preveniți răul de mare?
Totul cu moderație
Mananca mese usoare, nu bea alcool si dormi mult. Din păcate, acesta este exact opusul a ceea ce se așteaptă majoritatea oamenilor de la o vacanță la yachting.
Luați puțin aer curat și priviți la orizont
Acest remediu vechi este, de asemenea, un sfat util. Dacă vă faceți griji că vă face rău de mare, rămâneți deasupra bordului cât mai mult posibil și bucurați-vă de briza proaspătă a mării. De asemenea, este recomandat să vă uitați la orizont . Acest lucru ajută creierul să combine imaginea corectă cu mișcarea percepută.
Alegeți traseul potrivit – mări mai adăpostite înseamnă valuri mai mici
Vara sau iarna, marea deschisa sau navigatia pe calmul Adriaticii? Atât sezonul, cât și destinația afectează probabilitatea de rău de mare. Va fi mai mare atunci când navigați pe Atlantic, coasta SUA sau populara Caraibe, unde furtunile amenință adesea toamna. Chiar și Mediterana este mai agitată iarna decât vara. Cu cât marea este mai adăpostită, cu atât valurile sunt mai mici și balansul este mai mic.
Alegeți cabina potrivită – unde barca este zguduită cel mai puțin?
Dacă puteți alege o cabină și vă faceți griji că vă face rău de mare, acordați prioritate cabinelor din mijlocul bărcii , care se balansează mult mai puțin decât cabinele de la prova sau pupa. Dacă barca nu are cabină de mijloc, alegeți o cabină la pupa. Cabinele de la prova sunt cele mai expuse mișcării mării. Dacă este disponibilă o cabină cu fereastră , este mai bine decât o cabină fără. Dacă vă confruntați cu greață acută sau amețeli, vă poate ajuta să priviți pe fereastră la orizont.